Inspiratie » Hier moet je op letten bij het uitkiezen van een bank

Hier moet je op letten bij het uitkiezen van een bank

Een huis inrichten is niet altijd even makkelijk. Verschillende stijlen, kleuren en meubels laten vormen tot één geheel is niet voor iedereen weggelegd. Eén van de belangrijkste – en grootste – meubels in huis is de bank, hier breng je veel tijd door. Daarom is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Met onderstaande tips helpen we je verder.

Afmeting

Dit is misschien wel het belangrijkste aspect: de afmeting van de bank én de woonkamer. De ruimte bepaalt de geschikte afmeting voor de bank. In een grote ruimte kan je een ruime hoekbank kwijt, terwijl in een kleinere ruimte juist een bank zonder hoek beter zal passen. Let ook goed op de looproutes in huis. De bank moet bijvoorbeeld niet te dicht bij een deur komen te staan, en je moet er nog wel langs kunnen lopen.

Tip: teken de nieuwe bank uit op de vloer door middel van schilderstape. Zo krijg je al een goed idee van de afmetingen en hoe de bank in de ruimte zal staan.

Plaatsing van de bank

Daarnaast kun je kijken naar de plaats van de bank. Wil je graag televisie kunnen kijken als je op de bank zit, of is hij juist gericht op bijvoorbeeld de open haard? De plek waar de bank komt te staan, bepaalt uiteraard ook de uiteindelijke afmeting van de bank. Let er ook op dat je de bank niet strak tegen de muur aan zet. Hierdoor lijkt het alsof de bank in een hoekje weggestopt wordt, en dat kan de ruimte kleiner doen lijken.

Functie

Naast de afmeting is de functie ook belangrijk. Zo kun je kiezen voor een lekkere loungebank, of een bank met een actieve zit. Dit is uiteraard persoonlijk, hier is geen goed of fout in. Ga voor jezelf na hoe jij het liefst op de bank zit. Heb je liever een stevige bank, of eentje met veel kussens en een zacht zitvlak? Hierbij speelt de zitdiepte ook een rol. Hoe dieper de zit, hoe meer loungebank het wordt.

Stof

De stof bepaalt voor een groot deel de uitstraling van de bank. Denk hier dus goed over na, voordat je een definitieve keuze maakt. Lopen er kleine kinderen rond in huis? Kies dan voor een vuilafstotende stof, zoals wol, of laat je bank impregneren. Nog een tip: op lichte en donkere stoffen zie je veel. Kies je voor een gemêleerde stof, zullen vlekken en oneffenheden minder snel opvallen.

Kleur en patroon

Naast de materiaalkeuze, moet er ook een keuze gemaakt worden voor de kleur. Geef je meteen je hele woonkamer een make-over? Bepaal dan eerst de kleur van de nieuwe bank, voordat je de muren van een ander kleurtje gaat voorzien. Verf kun je in veel kleuren laten mengen, maar voor banken zijn vaak minder kleuren stoffen verkrijgbaar.

Ga je voor een effen bank, of een stof met een printje? Kijk goed naar de ruimte en wat je met de rest in de woonkamer gaat doen. Heb je een hele rustige basis? Dan kan een stof met een printje prima. Ben je bang dat het te druk wordt in de woonkamer? Kies dan voor een effen stof. Je kunt de bank altijd verder aankleden met kussens en plaids. Deze kun je ook altijd weer wisselen voor een ander printje of kleurtje als je er op uitgekeken bent. Een bank inwisselen doe je toch minder snel. Vraag ook vooral stofstalen aan, zodat je de kleur en stof goed kunt bekijken in je eigen huis.

Luchtig of massief?

Dan is er nog de stijl van de bank. Kies je voor een bank die hoog op zijn pootjes staat, of juist een hele massieve bank? Ook dit is afhankelijk van de ruimte. In een kleine ruimte kun je beter kiezen voor een bank met een pootje. Dit oogt ruimtelijker. Wil je een echte, lekkere, diepe loungebank, dan raden we eerder een massieve bank aan.

Heb je nog andere vragen of tips nodig? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!